Σχολική Ηλικία

Κατά την περίοδο σχολικής ηλικίας (5-12 ετών), τα παιδία αναπτύσσονται γρήγορα και συνήθως γίνονται πιο δραστήρια.  Μια  ισορροπημένη διατροφή  αποτελούμενη από ποικιλία τροφίμων θα βοηθήσει το παιδί να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται.

Μέχρι την ηλικία των 5 οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού  συνήθως διαμορφώνονται σύμφωνα με το πρότυπο διατροφής της οικογένειας, έπειτα όμως το παιδί πηγαίνοντας σχολείο αποκτά καινούργιες εμπειρίες και  κοινωνική επαφή , που μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις διατροφικές του συνήθειες.

Οι γονείς  μπορούν  να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής έτσι ώστε να διαλέγει υγιεινά σνακ όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού και γενικότερα να αποκτήσει μια καλή διατροφική συμπεριφορά.

Βασικές  Αρχές Διατροφής

1. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από μικρά και συχνά γεύματα: το πρωινό, 2 κυρία γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα  σνακ.

2. Η  κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι σημαντική διότι δίνει την απαραίτητη ενέργεια στο παιδί να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας και δεν θα πρέπει να παραλείπεται. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με αυτά που δεν καταναλώνουν.

3. Η επιλογή υγιεινών σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας όπως τα φρούτα, το γιαούρτι, το γάλα, τα κράκερ, η σαλάτα, το τοστ θα πρέπει να ενθαρρύνονται έναντι των λιπαρών ή πλούσιων σε ζάχαρη σνακ.

4. Απαραίτητη είναι επίσης η κατανάλωση 2-3 γαλακτοκομικών ημερησίως.

5. Τα  κύρια γεύματα είναι σημαντικό να συνοδεύονται με λαχανικά εποχής τα όποια βοηθάνε στην καλή λειτουργιά του πεπτικού και  είναι πλούσια σε βιταμίνες.

6. Η συχνότητα των ζωικών πρωτεϊνών (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και των φυτικών πρωτεϊνών (κυρίως όσπρια) μέσα την εβδομάδα συστήνεται να είναι προκαθορισμένη.  Συστήνεται 1 φορά την εβδομάδα κόκκινό κρέας, 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι εκ’ των οποίων η μια να είναι λιπαρό ψάρι και 1 -2 φορές την εβδομάδα όσπρια.

7. Τα παιδιά θα πρέπει να αποθαρρύνονται από το να βάζουν επιπλέον αλάτι στο φαγητό τους και να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές νατρίου. Το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης νατρίου για τα παιδιά 4-6 ετών είναι μέχρι 3γρ. και για τα παιδιά 7-10  ετών είναι  μέχρι 5γρ.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική σε αυτήν την ηλικία που το παιδί είναι περισσότερο δραστήριο και μπορεί να επιτευχθεί με την συχνή κατανάλωση νερού και άλλων υγρών (π.χ. χυμούς) μέσα στην ημέρα.