Διατροφή προ εγκυμοσύνης

Η διατροφή της γυναίκας προ εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού. Για να εξασφαλίσετε την σωστή ανάπτυξη του έμβρυο θα πρέπει να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και την διατροφή σας.

Φυλλικό Οξύ

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος  συνήθως δίνονται  πριν  την εγκυμοσύνη διότι μειώνει τον κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου του εμβρύου (ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα – NTD). Συστήνονται 400μg (0.4 mg)  ημερησίως  περίπου για 3 μήνες πριν την  εγκυμοσύνη  αλλά και  κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης (μέχρι την 12η εβδομάδα) σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ όπως τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα σε φυλλικό οξύ. Παρόλα   αυτά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή. Η διατροφή από μόνη της προ εγκυμοσύνης, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη πρόσληψη φυλικού οξέος, αλλά θα πρέπει να καθορίζεται από κάποιον ειδικό  Διατροφολόγο/Διαιτολόγο  σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας.

Σίδηρος

Οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης  ανεπαρκείας  σιδήρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για αυτό το λόγο θα πρέπει πριν την εγκυμοσύνη να εξασφαλίσουν επαρκής αποθήκες σιδήρου. Πλούσιες πηγές σιδήρου αποτελούν το μοσχάρι, τα  όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά με σίδηρο κ.α. Επιπλέον τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C (π.χ. πράσινα λαχανικά) και  β-καροτένιο (π.χ. καρότα) βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή  σας.

Αλκοόλ, κάπνισμα, καφεΐνη

Θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν την εγκυμοσύνη ή να το περιορίσετε σε 1-2 ελαφριά ποτά εβδομαδιαίως. Επίσης συστήνεται ο περιορισμός της  καφεΐνης  και η  διακοπή καπνίσματος.

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το  σωματικό βάρος μπορεί να σχετίζεται με την γονιμότητα αλλά και με την έκβαση της εγκυμοσύνης.  Υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες αλλά και ελλιποβαρής γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στο να συλλάβουν και ιδανικά θα πρέπει να ρυθμίσουν το βάρος τους  πριν την εγκυμοσύνη.  Γυναίκες που ξεκινάνε την εγκυμοσύνη τους με μη φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να προσέξουν πολύ την πρόσληψη βάρους μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.  Η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη διαφέρει ανάλογα με το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη.