Απώλεια Βάρους

Αξιολόγηση βάρους (Πρέπει να χάσω βάρος?)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) είναι ένας απλός δείκτης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους αλλά και την κατηγοριοποίηση του βαθμού υπερβάλλον βάρους σε ενήλικες.
Ορίζεται ως το βάρος του ατόμου σε κιλά, διαιρούμενο με το ύψος του σε μέτρα στο τετράγωνο (Δ.Μ.Σ.= Σ.Β (kg)/Υ (m)2).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO) ορίζει ως υπέρβαρα άτομα, τα άτομα που έχουν Δ.Μ.Σ. ‘ισο ή μεγαλύτερο από 25 και ως παχύσαρκα άτομα με Δ.Μ.Σ. ίσο ή μεγαλύτερο του 30.
Πιο αναλυτικά ο Δ.Μ.Σ. κατηγοριοποιείται ως εξής:

Δ.Μ.ΣΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
< 18,5Ελλιποβαρές
18,5- 24,9Φυσιολογικό βάρος
25 -29,9Υπέρβαρο
30-34,9Α’ βαθμός παχυσαρκίας
35-40Β’ βαθμός παχυσαρκίας
≥ 40Νοσηρή παχυσαρκία


Υπολόγισε το δικό σου Δ.Μ.Σ. (ΒΜΙ)


[calculatornet_bmi_calculator]
Σημείωση: Ο Δ.Μ.Σ. δεν είναι αντιπροσωπευτικός για την αξιολόγηση σωματικού βάρους των παιδιών, των αθλητών και των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών.
Ο Δ.Μ.Σ. αποτελεί έναν γενικό δείκτη αξιολόγησης. Μετρήσεις όπως περιφέρεια της μέσης, των ισχύων αλλά και της σύστασης του σώματος (λίπος, μυϊκή μάζα, υγρά) πρέπει να διεξάγονται προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο ακριβής αξιολόγηση του σωματικού βάρους του ατόμου. Άτομα με φυσιολογικό Δ.Μ.Σ. μπορεί να χρήζουν διατροφικής παρέμβασης και απώλειας βάρους ( π.χ. άτομα με μη φυσιολογικά επίπεδα τιμών σύστασης σώματος : λίπους, μυϊκής μάζας, υγρών, άτομα με συσσώρευση λίπους τοπικά).


Αιτία (Γιατί αυξάνεται το βάρος μου?)

Η κύρια αιτία είναι η ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται από ένα άτομο και των θερμίδων που καίγονται. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή του ατόμου μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφών από αυτό που του αντιστοιχεί σε συνδυασμό με μειωμένη σωματική δραστηριότητα και καθιστική ζωή.

Επιπτώσεις στην υγεία ( Γιατί να χάσω βάρος ?)

Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα το διαβήτη, μυοσκελετικά προβλήματα ( π.χ. οστεοαρθρίτιδα) αλλά και ορισμένα είδη καρκίνου (π.χ. μαστού, εντέρου). Επομένως ο κύριος λόγος για την απώλεια βάρους υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων είναι πρώτα από όλα η καλή υγεία και η πρόληψη ενάντια στη νόσο.

Τρόπος απώλειας βάρους ( Πώς να χάσω βάρος?)

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η άσκηση είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την επίτευξη του στόχου της απώλειας βάρους.
Το διατροφικό πρόγραμμα κάθε ατόμου πρέπει να είναι εξατομικευμένο. Είναι σημαντικό να διαμορφώνεται σύμφωνα με την σωματομετρία του ατόμου, την τυχόν παθολογική κατάσταση, τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες, την διάθεση τροφών, την ικανότητα μαγειρικής και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την διατροφή.
Η αύξηση σωματικής δραστηριότητας βοηθάει στην απώλεια βάρους και την διατήρηση της μυϊκής μάζας. Η επιλογή της άσκησης εξαρτάται από την προτίμηση του ατόμου και την παθολογική του κατάσταση. Είναι σημαντικό, το άτομο που επιδιώκει να χάσει βάρος να αφιερώσει λίγο χρόνο σκεφτόμενος ποιο είδος σωματικής δραστηριότητας του ταιριάζει. Ο στόχος δεν είναι να ασκηθεί με σκοπό μόνο την απώλεια βάρους αλλά να συμπεριλάβει στην ζωή του την άσκηση. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Ένας προγραμματισμένος καθημερινός περίπατος ή ένα άθλημα που σας αρέσει αρκούν για να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα και επομένως τον μεταβολισμό σας.
Αν υπάρχουν προβλήματα υγείας π.χ. αναπνευστικά προβλήματα, ορθοπεδικά κ.α. συζητήστε το θέμα της άσκησης πρώτα με τον γιατρό σας.