Μέθοδος

Προετοιμασία πριν την 1η συνεδρία / επίσκεψη

  • Πρόσφατες  εξετάσεις αίματος

Παρακαλώ προσκομίστε τις τελευταίες εξετάσεις αίματος που έχετε κάνει  (γενική αίματος, βιοχημικές αναλύσεις).

  • Προετοιμασία για την μέτρηση σύστασης σώματος

– 4 ώρες πριν δεν πρέπει να καταναλώσετε οποιοδήποτε είδος τροφής  ή υγρών. (για τους  διαβητικούς επιτρέπετε  ένα ελαφρύ σνακ προ 3 ωρών  και προτείνετε η προσκόμιση σνακ με σκοπό την κατανάλωση του κατά την διάρκεια της συνεδρίας).
– 12 ώρες πριν να μην διεξάγεται καμία έντονη σωματική δραστηριότητα.
– Μέχρι και 24 ώρες πριν να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
– Αποφύγετε τον καφέ την ημέρα της επίσκεψης.
– Σε περίπτωση που παίρνετε διουρητικά ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που έχει ως παρενέργεια την απώλεια ή την κατακράτηση νερού,  θα πρέπει να το αναφέρετε.
– Οι γυναίκες  πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου θα πρέπει να το αναφέρουν.
– Η σύσταση μέτρηση σώματος δεν πρέπει να διεξάγετε σε άτομα που έχουν βηματοδότη και σε εγκύους.
– Φροντίστε να φοράτε κάτι άνετο  (αποφύγετε τις ζώνες και τα καλσόν).

Βήματα που ακολουθούνται κατά την επίσκεψη, είδη μετρήσεων και αξιολογήσεων, χρόνος επίσκεψης.

Σωματομετρική Αξιολόγηση

– Βάρος (kg)
– Ύψος (cm)
– Περιφέρεια μέσης (cm)
– Περιφέρεια ισχίων (cm)
– W/H ratio
– Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

Μέτρηση Σύστασης Σώματος

– Λίπος (%, kg.)
– Μυϊκή Μάζα (kg.)
– Άλιπη μάζα (kg.)
– Νερό (%, lt.)
Με την χρήση  μηχανήματος Αναλυτή Βιοηλεκτρικής Αγωγιμότητας (Bodystat  1500)

Διατροφικό Ιστορικό & Εκτίμηση κατάστασης θρέψης

Διατροφικές συνήθειες (προτιμήσεις / αποστροφές σε τρόφιμα, δυσανεξίες / αλλεργίες σε τρόφιμα, διατροφικό ιστορικό (24h recall), σύνηθες εβδομαδιαία  κατανάλωση τροφίμων (ποσότητα, συχνότητα και είδος).  Χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως Med diet core  για την εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης κάθε ατόμου.

Έλεγχος Ιατρικού Ιστορικού

Συνεκτίμηση ιατρικού ιστορικού, εργαστηριακών εξετάσεων, παθολογικής κατάστασης, ιστορικό επεμβάσεων και  φαρμακευτικής αγωγής του ατόμου προ διεξαγωγής του διατροφικού προγράμματος.

Σύνταξη εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος

Τα διατροφικά προγράμματα είναι προσωπικά και εξατομικευμένα, διεξάγονται σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις που αναφέρθηκαν και προσαρμόζονται ανάλογα με τις διατροφικές σας ανάγκες και γευστικές προτιμήσεις  λαμβάνοντας υπόψη το καθημερινό σας πρόγραμμα  (π.χ. ωράριο  εργασίας, δυνατότητα ή μη κατανάλωσης γεύματος στο χώρο εργασίας, κοινωνικές δραστηριότητες)

Οδηγίες για την σωστή εκτέλεση του προγράμματος

Κατά την διάρκεια της 1ης συνεδρίας αλλά και των υπόλοιπων είναι σημαντικό να συζητήσουμε τρόπους που θα σας διευκολύνουν να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής αλλά και να λύσουμε ότι απορίες μπορεί να υπάρχουν.
Στην προσπάθεια που θα κάνετε, θα έχετε δεδομένη την βοήθεια αλλά και την υποστήριξη μου.
Επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε διευκρίνιση απορία ή πρόβλημα που πιθανών αντιμετωπίζετε σε σχέση με την διατροφή σας. Η ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και οικειότητας συμβάλει σημαντικά στην βέλτιστη επίτευξη του στόχου μας.

Διατροφική Συμβουλευτική, εκπαίδευση και επιμόρφωση του ατόμου

Η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ατόμου σε θέματα διατροφής ανάλογα με την περίπτωση αποτελεί βασικό παράγοντα στην επιτυχία της πρόληψης, της θεραπείας και γενικότερα της βελτίωσης της υγείας. Εξ’αρχης καθορίζεται ο αριθμός συνεδριών που απαιτείται και τα θέματα διατροφής που πρέπει να αναπτυχτούν κατά την διάρκεια των συνεδριών ανάλογα με την περίπτωση.
Στόχος είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς πίεση και άγχος και χωρίς να στερείστε φαγητά τα οποία αγαπάτε. Η γνώση που θα αποκτήσετε σχετικά με τις βασικές αλλά και ειδικές αρχές της Διατροφής θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το επιθυμητό σας βάρος και να εξασφαλίσετε μια καλή κατάσταση της υγείας σας.

Επανέλεγχος ανά 2 ή 4 εβδομάδες.

Γενικά συστήνεται επανέλεγχος ανά 2 εβδομάδες   με 1 ενδιάμεσο ζύγισμα  στο τέλος της κάθε εβδομάδας (προαιρετικά). Διαφορετικά η συχνότητα και ο αριθμός συνεδριών καθορίζεται  μετά από συνεννόηση  μαζί σας.

Χρόνος 1ης συνεδρίας: 45 λεπτά – 1 ώρα
Χρόνος επόμενων συνεδριών: 30 λεπτά