Διατροφή & Δίαιτα – Τι σημαίνουν;

Η έννοια της δίαιτας και της διατροφής έχουν διαφορετική σημασία  αλλά  σχετίζονται μεταξύ τους.

Δίαιτα σημαίνει το σύνολο  και το είδος της τροφής που καταναλώνει ένας άνθρωπος σύμφωνα με τον τρόπο ζωής του. Εάν κατατρέξουμε στις ρίζες της λέξης  δίαιτας , συμφώνα με την αρχαία Ελληνική γλωσσά  η λέξη  δίαιτα  περιγράφει  έναν υγιεινό τρόπο ζωής όσο αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα η λέξη δίαιτα χρησιμοποιείται  για να περιγράψει το είδος των τροφών ή ποτών που καταναλώνει ένας άνθρωπος στα πλαίσια  ενός  εξατομικευμένου προγράμματος σίτισης  με σκοπό την απώλεια βάρους ή τον έλεγχο τυχόν παθολογικής κατάστασης.

Από την άλλη, η Διατροφή είναι η διαδικασία που απαιτείται για να αφομοιωθεί η τροφή έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί  για την ανάπτυξη και αντικατάσταση των ιστών. Είναι  δηλαδή,  η επιστήμη  που μελετά την  επεξεργασία  της τροφής στον οργανισμό   έπειτα από την  λήψη και κατάποση της τροφής  και αφορά την πέψη, την απορρόφηση, τον μεταβολισμό,  την κατανομή  και  τελικά την απέκκριση από τον οργανισμό.  Στοχεύει στην επαρκή  πρόσληψη  θρεπτικών συστατικών  που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Diet is Life2

Επομένως, για να εξασφαλίσουμε μια καλή διατροφική κατάσταση  πρέπει να έχουμε μια σωστή  δίαιτα.

Επιπλέον θα πρέπει να τονισθεί  ότι  η δίαιτα και η διατροφή  δεν σημαίνουν στέρηση τροφών των οποίων αγαπάτε, δεν  σημαίνει πείνα, ούτε αλλαγή ή αποκοπή των κοινωνικών σας δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που αδυνατίζουν ούτε τρόφιμά που ευθύνονται από μόνα τους  για την αύξηση βάρους. Το σύνολο της διατροφής και γενικά ο τρόπος ζωής που ακολουθεί ένας άνθρωπος  καθορίζει  το βάρος του και την υγεία του.

Ο ρόλος  του διαιτολόγου-διατροφολόγου  δεν είναι να σας δώσει ένα άψυχο χαρτί που θα καθορίζει τι θα τρώτε και τι όχι. Ο ρόλος  του είναι να αξιολογεί την ανθρωπομετρική και διατροφική κατάσταση του κάθε ατόμου και έπειτα να σας καθοδηγήσει, να σας βοηθήσει, να σας στηρίξει, να μεταφέρει την γνώση, να συνεργαστεί και να δουλέψει μαζί σας με σκοπό την δημιουργία αλλά και την υιοθέτηση  ενός διατροφικού προγράμματος  που θα σας εκφράζει και  θα σας βολεύει  και  που μπορεί να ακολουθηθεί ως τρόπος ζωής.

DietIs.Life

Kωστάκου Κατερίνα